Magyar Társasjátékos Egyesület

Magyar Társasjátékos Egyesület

Költségek, melyeket érdemes számba venned egy saját készítésű társasjáték kiadásakor...

Töltsd le a Játékfejlesztői útikalauz költségkalkulációs segédletét!

ez a táblázat segít neked a társasjáték kiadáshoz szükséges megtérülési kalkulációk elkészítésében.

verziószám: v.1.01 (ut.frissítés: 2013.04.07.)
szerző: Bálint Gábor

Számításba vetted már, hogy mekkora beruházással jár a társasjátékod kiadása?

Ha nem, érdemes! A kalkulációidnak ki kell térnie a társasjáték gyártási költségeinek, a rendszeres és egyszeri beruházási költségek, valamint a különféle jutalékok részletezésére, és a megtérülési idő kalkulációjára is. Ez a segédlet ennek az elkészítésében a segítségedre lehet.

Költségkalkulációt készíteni nem csak akkor hasznos, ha...

saját magad próbálod kiadni a társasjátékodat, hanem akkor is, ha külföldi kiadókkal szeretnél tárgyalni a szerzői jutalékodról. Tapasztalat, hogy egy játék kiadása meglehetősen sok indulótőkét igényel, amely csak hosszú idő alatt jön vissza. Egy költségkalkuláció birtokában sok mindent megismerhetsz, pl. hogy mennyire jó vagy rossz dolog, ha egy kiadó eladott játékonként 3% jutalékot akar felajánlani neked.

Ha a saját kiadás útját választod, akkor legyen közösségi finanszírozású a tőke!

A crowd funding kiadással járó anyagi veszteség kedvezőtlen esetben lényegesen kisebb, mint az önerőből való finanszírozásnál, míg pozitív esetben lényegében nincs különbség a két kiadási forma bevételei között.

A kérdés, amit fel kell tenned magadnak: elég jó a játékod?

Csak olyan játék kidolgozására szabad sok időt és pénzt fordítanod, aminek az ötlete tényleg nagyon jó. Egy játéknak nagy példányszámban kell megjelennie ahhoz, hogy üzletileg is sikeres legyen. Kiadás előtt mérlegeld azt is, hány év alatt fogy el a legyártott példányszám, és mennyire jössz ki a kiadásból rosszul, ha nem jönnek be a terveid.

Kérlek, add meg néhány adatodat a Költségkalkulációs segédlet letöltéséhez

A segédletet az itt megadott email címre fogjuk kipostázni.
* kitöltése kötelező

Érdekelnek játékfejlesztési tippek is? Ha igen, olvasd el a társasjáték fejlesztésről szóló jegyzetünket, melyben lépésenként végigvesszük a játékfejlesztés egyes szakaszait.
A Magyar Társasjátékos Egyesület célja a hazai társasjátékos kultúra támogatása és kiszélesítése. Társasjáték Fejlesztők Napja című programunkkal, valamint a Költségkalkulációs segédlet játékfejlesztéshez hasonló dokumentumainkkal az amatőr társasjáték fejlesztők munkáját igyekszünk támogatni.

© 2021 Magyar Társasjátékos Egyesület